BÖCKERVarje år utkommer och publiceras nya böcker som har anknytning till släktforskning. Vissa böcker trycks och ges ut i förbundets regi. JBGF har under flera år sålt och säljer fortfarande en del av dessa böcker. För mer detaljerad lista, innehåll och kostnad besök gärna föreningslokalen. Föreningen har även ett referensbibliotek där du som medlem kan botanisera i förbundets böcker men även med anknytning till Jönköping med omnejd.  Under senare år har fler och fler släktforskare börjat trycka sina egna böcker. JBGF vill främja lokala släktforskare med lokal anknytning. Följande böcker finns till försäljning i föreningens lokal. Finns det intresse av att ingå ett samarbete med JBGF hör av dig till Magnus Blixt

Familjen Danbom på Titanic av Pia Lindgren

Pia Lindgren bor och är uppvuxen i Jönköping med omnejd. Hon har sedan 20 år tillbaka arbetet med socialt arbete. När Pia var 23 år gammal så började hon släktforska och har sedan de senaste 25 år forskat i huvudsak på sina amerikanska släktingar.

Boken “familjen Danbom på Titanic” är en släktkrönika och hennes första bok som släktboksskrivare. Boken handlar om hennes amerikanska släktingar som var på bröllopsresa i Sverige och som skulle resa tillbaka till USA. Familjen och deras resesällskap på ytterligare 8 personer fick på grund av kolstrejken i England, boka om sina biljetter och reste med Titanic på hennes jungfrufärd från England till New York i april 1912.

I boken skildras även öden av SMS, Sven Magnus Svensson från Barkeryd (Jönköpings län), Gustaf Unonius från Uppsala och Eric Jansson från Biskopskulla (Uppsala län) och till sist Peter Cassel från Asby (Östergötlands län). I boken medverkar över 250 personer hemmahörande i Jönköpings län och Östergötlands län. www.pialindgren.se

Pris: 150 kronor  Format: häftad bok/119 sidor Utgivningsår: 2016   ISBN: 978-91-639-1572-7  Förlag: Vulkan

Såväl fader som moder erkänt barnet som sitt av          

Ulf Örnemark

Ulf Örnemark är född i Nässjö men bor numera utanför Lidköping. Han är filosofie doktor och docent i analytisk kemi vid Uppsala Universitet men driver sedan 2010 eget konsultföretag. Ulf började släktforska 2005 med målsättning att skriva fyra böcker om sina far- och morföräldrar. Dessa två är de första om hans släkthistoria.

Boken “Såväl fader som moder erkänt barnet som sitt” är en släktkrönika som utgår från Hilding Örnemark (1908-1986). Hilding föddes i Vetlanda men kom i unga år till Jönköping och verkade där som polis. Släktutredningen omfattar drygt 600 personer från socknar i främst Jönköpings och Kristianstads län. Bland anorna finns representanter för adelsätten Printzensköld och prästsläkten Agrell.

Pris: 250 kronor Format: Inbunden/sidor 168 Utgivningsår: 2019 ISBN: 978-91-980228-1-0 a Förlag: Eget förlag

Arsenik och gamla sparvar av Ulf Örnemark

Andra boken av Ulf Örnemark heter “Arsenik och gamla sparvar” och är en släktkrönika som utgår från Alice Godlund (1911-1992) från Jönköping. Släktutredningen omfattar nära 700 personer, huvudsakligen från socknar i norra Småland och Östergötland. Detaljerade porträtt ges av några indelta soldater, riksdagsmän och fattighjon.

Pris: 250 kronor Format: Inbunden/sidor168 Utgivningsår: 2019 ISBN: 978-91-980228-1-0 Förlag: Eget förlag

 I Axel Ohlins Fotspår, Zoologen från Wisingsö av

Erna Andersson

Erna Andersson är född och uppvuxen i Skärstad. Hon har under sitt yrkesliv arbetat med allt från blommor, människor, barn och äldre till egen friskvård och massagestudio. Att skriva har hela livet varit en gåva som trycktes tillbaks fram till pensioneringen.

Boken I Axel Ohlins Fotspår, Zoologen från Wisingsö är Ernas första bok. Just nu skriver hon på sin tredje bok. Axel växte upp på Wisingsö och han var på 1800-talets slut och början av 1900-talet Sveriges främste zoolog. Axel var under sin levnadstid med på flera forskningsresor. Den första resan gjorde han på uppdrag av Konungen Oscar II för att söka efter den försvunna Andréexpeditionen. Han var med Otto Nordensköld till Eldslandet, senare den stora Antarktisexpeditionen 1901-1903 samt att han även var med och letade efter de unga pojkarna Björling och Kallstenius som saknades efter deras resa till Grönland. Erna har gått i Axel Ohlins fotspår och besökt alla de platser där han som zoolog besökt från Arktis till Antarktis och från Canada till Nya Zeeland. Läs mer på Hjärtans Hjärna förlag

Pris: 250 kr Format: inbunden/245 sidor Utgivningsår: 2016 ISBN: 978-91-639-3601-2  Hjärtans Hjärna Förlag Wisingsö

.

Öxnehagas och Bondbergets Historia av Roger L Svensson

Roger L Svensson är Jönköpingsbo. Han har akademisk examen i flera olika ämnen och arbetar idag med upphandling. Roger har sedan 2010-talet forskat om vad som fanns före den moderna stadsdelen Öxnehaga och innan Bondberget blev naturreservat.

Boken “Öxnehagas och Bondbergets historia” är ett resultat av denna forskning. Boken finns nu i sin tredje upplaga och är genomgående i fyrfärg och rikt illustrerad. Utgångpunkten i forskningsarbetet har varit att ge områdets torp och backstugor (belägna i Rogberga och Ljungarum socken) var sin historisk kronologi, där de som levde vid dessa torp och backstugor får bära historien. I boken har även frälsegården Lönneberg fått ett eget kapitel för 1630-1965. Förutom historisk folkbokföring har bland annat även gamla kartor, renoverade domböcker, tidningsklipp och amerikabrev använts för att göra historieskrivningen mer fascinerande och levande.

Pris400  kronor Format/antal sidor: Limbunden/396 sidor Utgivningsår: 2018 Förlag: Eget förlag

Familjen August och Hulda Svahn av Christer Svensson

Christer Svensson bor i Vaggeryd med sin familj. Han är pensionär sedan några år tillbaka och har släktforskat i många år. På sin fritid är han engagerad i Byarums hembygdsförening. Christer har skrivit två släktböcker av sju.

Boken om Familjen August och Hulda Svahn handlar om hans morfar och mormor och deras förfäder. August och Hulda startade sitt gemensamma liv under små omständigheter som torpare under Lundholmen i Vrigstad. De hade ett framgångsrikt liv och blev arrendebönder på 3 olika gårdar.

I boken får man läsa om andras människoöden men även om hur hästen Max blev inkallad under andra världskriget och om soldaten Fogelberg som krigade i svenska Pommern och som var i Norge när Karl XII avlider. I boken finns även allmän historia för att kunna blicka in i tiden dessa människor levde i. 

Pris: 200 kr Formatlimmad med A4, Pärm/124 Utgivningsår: 2015 Förlag: Stema Print tryckeri Forserum

Min släkt i tid och rum av Christer Svensson

 

Boken om min släkt i tid och rum var tänkt att skrivas utifrån hans farmors morfar och mormor. Det visade sig att de umgicks mycket med hans farmors mormors syskon så i boken utforskades även släktgrenar på syskonen. Med i boken finns 600 levande personer varav många har skrivit till boken.

I boken kan man läsa om utvandraren Gustav Westmans olyckliga kärlekshistoria när han återvände till Sverige för att hämta sin fästmö Ett år senare vände han tillbaka igen men med en annan fästmö Anna som skrev dagbok och den anses vara en av de bästa dagböcker som skrivits av en emigrant. Eller varför inte om de två systrarna som blev missionärer i Afrika. I boken finns även åtta generationer med smeder såväl tyska smeder som vallonsmeder. Förutom levnadsöden skriver Christer om den socialmedicinska utvecklingen i Sverige från 1200-talet fram till 1950-talet. 

Pris: 300 kr Format: A4, limmad med mjuk pärm/309 sidor Förlag: Stema Print tryckeri Forserum

Syskonband av Kristina Albinsson

Kristina Albinsson är född 1954 och har arbetat som lärare i över 40 år. Hon är uppvuxen och bosatt i Marks kommun. Intresset för gamla tider och släktforskning har alltid funnits i bakgrunden, och när hon ärvde ett gammalt träskrin, fyllt med brev, startade hennes resa i släktens historia.

Den resan har nu resulterat i boken Syskonband, där hennes farfars far Sven Magnus Nilsson som föddes 1823 på Brunstorp i Hakarps församling, har en central roll. I motsats till några av sina syskon var han framgångsrik i det han företog sig, och fick så småningom dessutom en stor familj. Han var en man med ljust sinnelag, och förde till sina nio barn vidare de värden han stod för; lojalitet, ansvarstagande – och kärlek.  

Vi möter familjen i vardag och till fest. I sorg och glädje. Vi deltar i studentlivet i Lund och Uppsala vid förra sekelskiftet. Vi följer med två unga kvinnor som turistar ensamma i Dalarna i början av 1900-talet. Vi lider med familjen när spriten håller på att bära en älskad bror rakt ner i fördärvet. Dörrar till det förflutna öppnas. Ibland på vid gavel. Ibland bara på glänt.

Pris: 250 kronor. Format: Hårda pärmar, 249 sidor. Utgivningsår: 2019. ISBN:978-91-519-1609-5. Egen utgivning 

https://etidning.bt.se/shared/article/peter-gronborg/-di1MPo_

KÖP I FÖRENINGSLOKALEN ELLER BESTÄLL HÄR

Böckerna finns till försäljning i JBGF föreningslokal. Vill du beställa dem här sker betalning antingen via JBGF plusgirokonto: 917159-6 eller JBGF Swish: 123 370 53 08. Du behöver vid inbetalning/beställning ange dina kontakt-uppgifter såsom namn, adress, telefon och mailadress. Tillkommer porto vid beställning.