AVSKRIVARE

Sedan många år har föreningen ett projekt att skriva av kyrkoböckerna, det vill säga födda, vigda och döda.  Syftet är att underlätta för forskare att hitta sina anor. Det ersätter inte forskning i originalboken. I nuläget har föreningen skrivit i cirka 150 församlingar, huvudsak från Jönköpings län och det motsvarar över 1,4 miljoner poster. Det finns luckor i församlingarna mellan 1686 – 1940. Det avskrivna materialet sammanställs sedan i en databas som finns i kyrkoboksregisteret under medlemsportalen. Vill du också bli avskrivare, hör av dig till Elisabeth Eklund.

 

Två av föreningens avskrivare

Helena Larsson

Helena har varit avskrivare i föreningen i 4 månader. Anledningen till att Helena började skriva av kyrkoböcker var för att hon ville bidra med att hjälpa andra släktforskare. Genom att vara avskrivare så övar hon sig i att läsa gammal stil och hon lär sig mera om olika släkten när det gäller namn, yrken och levnadsöden. Just nu skriver Helena av Eksjö landsförsamling under under mitten av 1800-talet och framåt. Helenas tips till andra som är intresserade: Trevlig sysselsättning och övning att kolla i register.

Yvonne Flyborg

Yvonne har varit avskrivare i 3-4 år.

Yvonne berättar att när hon började släktforska på sin farmors sida så upptäckte hon vilken hjälp hon kunde få genom föreningens avskrifter. För Yvonne var detta själva ingången till hennes forskning.

Yvonne berättar att hon ville bidra till att andra skulle hitta sina anor och komma igång med sin forskning.

Yvonne har skrivit av kyrkoböcker för Anderstorp och Bredaryd.